Les noves tecnologies aplicades a la cuina

Enviado por el Prof. Xavier Martínez Aguilar

La restauració i en concret, la cuina, han experimentat en els darrers anys un fort canvi de posicionament i un progressiu reconeixement de la professió. Aquest nou escenari exigeix que els nous cuiners estiguin capacitats per comprendre els avantatges competitius que suposa utilitzar les tècniques d´avantguarda amb la finalitat de desenvolupar els seu projecte personal de cuina creativa.

Però, permeteu-me dir que avui dia val la pena fer una defensa de l´ètica del gust ressaltant el següent:

1-Cal acceptar l´existència d´una història culinària que ens condiciona i ens fa ser com om. Pertanyem a una Europa on el culte per la taula és com una religió. La nostra cultura gastronòmica és la nostra expressió.

2-Cal utilitzar productes de temporada seguint les estacions i rebutjant substàncies químiques alienes al producte.

3-Cal transormar els aliments sense destrui-los, mantenint els sabors o, si més no, potenciant-los.

4-Cal aprofitar la nostra riquesa gastronòmica i modernitzar el nostre receptari popular utilitzant les noves tecnologies, però respectant la frescor dels aliments i sobretot no perdent la nostra tradició i identitat cultural.

Com diu Santi Santamaria, hem de ser locals i alhora universals, buscant les nostres veritats gastronòmiques sense renunciar a les influències dels altres. Copsar nova informació tecnològica, però també de producte. No oblidem, però, la nostra identitat, la nostra essència, la nostra terra.

És molt important fomentar la seguretat alimentària dins la cuina i parlar d´un binomi: “ciéncia i cuina” a la recerca de tecnologia dels aliments com per exemple: els nous tractaments de conservació, les coccions d´aliments a baixa temperatura, les coccions al buit, els materials d´envasament o la utilització d´agents texturitzants com són els gelificants, espessants i emulsionants.

Com a conclusió diré que és molt important que vetllem tots plegats per la conservació de la biodiversitat alimentària, així com de la promoció i defensa de l´entorn rural i marí i de les activitats que s´hi desenvolupen. Hem d´anar molt en compte a l´hora d´utilitzar correctament els mitjans tecnològics, perquè no tan sols ens hi juguem el patrimoni gastronòmic, sinó també la nostra salut.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s