Deixa’t seducir pel Tête de Moine…

Existeixen pocs formatges en el món tan peculiars com el Tête de Moine, el veritable formatge suís elaborat a l’antic monestir de Bellelay, situat a les muntanyes del Jura. I quan parlem de peculiar ens referim al fet de no presentar-se en forma de tall com la majoria dels formatges, sinó en forma de flor gràcies al raspat produït pel girolle, un instrument llençat al mercat al 1981 i creat per Nicolas Crevoisier, un mecànic rellotger de precisió. Permetent aquest, duplicar per deu les seves ventes i millorar el seu sabor amb el contacte amb l’aire.

Segons explica la historia, els monjos benedictins van començar a elaborar el formatge en el segle XII amb la finalitat d’aprofitar l’abundància de llet de vaca. Més tard, la invasió de les tropes revolucionaries franceses va comportar el desmantellament de l’abadia a finals del segle XVIII. A partir de llavors, el formatge es va fabricar en formatgeries de la zona i poc després va denominar-se tête de moine (cap de monjo) per la semblança del raspat amb la tonsura monacal.
Es tracta d’un formatge de sabor únic i característic, de consistència suau i delicada i amb un sabor molt intens que, en combinació amb altres ingredients, pot donar com a resultat una amplia varietat de plats i idees de presentació.

Des de 2001, disposa del distintiu de Denominació d’Origen Controlada i va ser al 2005, quan va demostrar la seva qualitat a les Olimpíades del Formatge de Muntanya celebrades a Verona, on va obtenir dues medalles en la categoria de formatges semimadurs, en la que compatien 288 productes procedents de les muntanyes del món sencer.

Pel que fa a la seva composició nutricional, destacar que és una font excepcional de calci, proteïnes, vitamina A i vitamines del grup B.

El restaurant l’Escola d’ESHOB disposa d’un carretó de formatges, entre els quals hi figura l’autèntic Tête de Moine. Endinça’t en el món gastronòmic i descobreix el seu inimitable sabor.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s