Carbasses i castanyes: els grans protagonistes de la tardor.

En aquesta publicació descobrirem els beneficis a nivell nutricional de dos aliments de temporada, vinculats a la festivitat de Tots Sants: les carbasses i les castanyes.

Pel que fa a la carbassa, diuen que el seu conreu es va iniciar a l’Àsia meridional  i posteriorment, al segle XV, els espanyols la van importar a Europa procedent de les Amèriques. Actualment, existeixen més de 860 varietats. Sent la rebequet i la violí, les varietats predominants a Catalunya.

Podem trobar carbasses al llarg de tot l’any, les d’estiu són una mica més amargues i per contra, les d’hivern són més dolces. Per escollir-les correctament, s’han de buscar exemplars ferms i amb la pell intacta.

Antigament era un aliment molt consumit per la pobresa. Però actualment, cada vegada són més les persones que opten per potenciar el seu consum degut a les seves propietats nutricionals. Es tracta d’un aliment amb un baix contingut calòric, ric en vitamines A, C, E… i minerals com el potassi, magnesi, ferro… i fibra. Sense oblidar-nos del seu poder diürètic, antioxidant i antiinflamatori. Així com la seva rellevància en la millora de la visió, l’estat de la pell i la transmissió de l’impuls nerviós. A més, pot ajudar a reduir la incidència de càncer de pulmó, gràcies al seu aport d’un nutrient anomenat betacriptoxantina. I no s’ha d’oblidar, la seva amplia versatilitat de preparació, ja sigui bullida, saltejada, fregida o formant part de cremes,  pures i pastissos.

Finalment destacar el paper de les castanyes, una fruita seca d’alt contingut calòric degut al seu alt contingut en hidrats de carboni complexes. Tanmateix és una font important de vitamines E, B3 i B9 i minerals tals com calci, magnesi, potassi, fòsfor. Sense oblidar-nos del seu aport en fibra.

No obstant, degut al seu alt contingut en hidrats de carboni, les persones diabètiques haurien de moderar el seu consum.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s